Introduktion till interkulturellt förhållningssätt

För dig som vill veta mer om interkulturellt förhållningssätt - bakgrunden till begreppet samt kopplingen till mänskliga rättigheter, barnrätt och antidiskrimineringsarbete - så har vi skapat tre enkla introduktionsklipp. Filmklippen ger många handfasta tips och råd hur framförallt kommuner och liknande organisationer kan bli bättre på interkulturellt förhållningssätt och ledarskap.

Filmklippen är gjorda inom projektet NET-IDEA (Network of European Towns for Interculturalism, Diversity, Equality & Anti-Discrimination). Det svenska partnerskapet inom NET-IDEA drivs av Interkulturella Städer Sverige i samarbete med Linköpings kommun och Botkyrka kommun. Projektet finanserias av Europakommissionen och stöttas av Europarådet.

I det första klippet introducerar människorättsstrateg Helena Rojas begreppen interkulturellt förhållningssätt och ledarskap och förklarar kopplingen till mänskliga rättigheter.

I det andra klippet berättar Natsnet Kiflemariam, barnrättsexpert och barnombudsman om kopplingen mellan barnrätt och interkulturellt förhållningssätt.

I det tredje klippet berättar antidiskrimineringsjurist Bojan Brstina från Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Syd, om kopplingen mellan antidiskrimineringsarbete och interkulturellt förhållningssätt.